Вместо да намаляват, въглеродните емисии растат с рекордни темпове 09.09 | 19:30

Това сочи доклад на международна организация

От Лазар Тодоров

Учените са притеснени отново заради глобалното затопляне. Парниковият ефект на планетата вече е факт, а нивото на емисиите въглероден диоксид в атмосферата е достигнало рекордни нива през 2013 година, сочат нови данни.

Концентрацията на въглеродния диоксид е достигнала най-високото си ниво през 2012 и 2013 година, като нивата, с които расте, са най-високите от 1984 година насам. Световната метеорологична организация (СМО) подчертава, че Земята има изключителна нужда от глобален договор за климата.

Министърът на енергетиката на Великобритания Ед Дейви заяви, че всяко такова споразумение може да не съдържа правно обвързващи клаузи за намаляване на емисиите, както е било предвиденото.

Но годишният бюлетин на СМО не измерва вредните газове от комините на фабриките, които са един от основните замърсители на природата. Вместо това измерва колко от затоплящите газове остават в атмосферата след взаимодействията, които се провеждат между въздуха, земята и океаните.

"Това може да значи, че биосферата е изчерпала лимита си, но не можем да го твърдим със сигурност", казва Оксана Тарасова от СМО.

За нещастие само около половината от изгорените емисии се абсорбират от моретата, дърветата и друга част от живите организми. Според доклада на организацията в световен мащаб средното количество на въглероден диоксид е достигнало 396 части на милион (PPM) през 2013 г., което представлява увеличение от почти 3 пъти през предходната година.

"Бюлетинът показва, че парниковите газове са далеч от най-ниските си нива, каквато цел имахме. Всъщност са се повишили с най-бързи темпове през последните 30 години", казва Микъл Джурад, главен секретар на метеорологичната организация, информира BBC.

Въглеродните емисии на Земята сега са с около 142% повече, отколкото са били през 1750 година, преди старта на индустриалната революция. "Данните, които имаме, не са недвусмислени. Промените могат да се забележат навсякъде, където и да се огледаме. От температурите на океаните и на атмосферата, които стават все по-топли", допълва Оксана Тарасова.

Учените предполагат, че покачването на температурите не се дължи само на увеличаването на карбоновите емисии, но и на пренаситеността на Земята, която не може да поема повече газове. Последният път, когато е имало намаление в способността на биосферата да абсорбира въглеродни емисии е било през 1998 г., когато е имало обширно изгаряне на биомаса в световен мащаб, в съчетание с природния феномен Ел Ниньо.

"През миналата година не се забелязваха по-резки промени заради това, че биосферата е пренаситена, което е по-тревожен факт. Сега не можем да разберем дали това е временно явление или ще се задържи задълго", притеснено обясняват учените. 

Водещи

Най-четени