Внесоха доклада за ОВОС на "Набуко" в Турция 12.04 | 14:09

Решението за участъка от 733 километра се очаква през лятото на тази година

От Ивайло Ачев

Операторът на проекта "Набуко" Nabucco Gas Pipeline International внесе доклада по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за 733-километровия участък "Сивас-Салопи” в Министерството на околната среда и урбанизацията на Турция, съобщават от пресагенцията-представител на компанията у нас

Внесеният доклад по ОВОС е подготвен по изискванията на турското министерство, заложени в решението му от януари 2011 година. Изготвянето на доклада включва обхватни проучвания по цялото трасе на тръбопровода, както и консултации с публични институции и организации, за да се събере цялата необходима информация за въпросните участъци. 

Форматът на доклада по ОВОС за участъка от Сивас до иракската граница е в отговор на решението на Министерство на околната среда и урбанизацията на Турция, прието на 21 март 2012 г. Докладът ще бъде обект на обществено обсъждане с участието на управителите на областите Сивас, Малатия, Адиаман, Шанлиурфа, Мардин и Шърнак, в които са населените места по трасето на тръбопровода. 

Стремежът на оператора на "Набуко” е да се завърши в най-скоро време и докладът по ОВОС за участъка от Анкара до грузинската граница. За участъка от Сивас до границата с Ирак, "Набуко” очаква позитивно решение през лятото.

По план газопроводът "Набуко" трябва да свърже източната граница на Турция с Баумгартен в Австрия - един от най-важните газови разпределителни центрове в Централна Европа - през България, Румъния и Унгария. Тръбопроводът трябва да е с дължина 3900 километра и капацитет на пренос от 31 млрд. кубични метра газ.  

Водещи

Най-четени