Водата в Гребния канал на Пловдив негодна? Изплуваха мъртви риби 07.08 | 17:01

Експертите установили повишено съдържание на киселинност във водата

От Филипа Тодева

На неприятна гледка се натъкнаха екоинспекторите тази сутрин при проверката на Гребния канал в Пловдив. Стотици мъртви риби изплуваха от канала, като според местното РИОСВ става въпрос за болест или липса на кислород. Проверката показала, че във водата има високо съдържание на киселинност и ниско – на кислород.

Говорителят на Районната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Румяна Андреевска добави, че са направили проверка с представители на общината, Басейнова дирекция и Агенцията по аквакултури.

Поради голямото струпване на риба на едно място през летния сезон често се изчерпва кислородът във водоемите, обясниха от РИОСВ. Но другата възможна причина за измирането на рибата в Гребния канал е болест, тъй като мъртвите риби са от един и същи вид и с еднаква големина, уточни Румяна Андреевска.

Взетите проби показват, че във водата на канала няма химическо замърсяване. Външна вода не достига от канала и няма как в него да са постъпили води от препълнените реки в региона. Община Пловдив също е започнала проверка по случая.

Водещи

Най-четени