Водещи фирми от ЕС призоваха за нисковъглеродна икономика 15.06 | 14:00

Фирмите настояват пред ЕС и за борба с климатичните промени

От Андриян Георгиев

72 водещи европейски компании декларираха своята подкрепа за справяне с проблема с климатичните промени в специална декларация, която призовава ЕС да усили своите амбиции в тази посока, съобщават от WWF-България.

Декларацията призовава за намаляване на вредните емисии с 30% до 2020 г. спрямо нивото от 1990 г., също така за запазване на конкурентоспособността на ЕС, както и за изграждане на нисковъглеродна икономика.

В цифрово изражение зад подписите на компаниите стоят повече от 3.8 млн. работници и служители и годишен оборот от над 1 трлн. евро, което е равно на общия брутен вътрешен продукт на Полша, Швеция и Австрия.

Компаниите, подписали декларацията, призовават за изграждането на обща европейска политическа рамка. Тя ще стимулира иновациите и инвестициите, като например тези в областта на възобновяемите енергийни източници, които биха гарантирали енергийната сигурност на стария континент.

Фирмите представляват различни сфери на икономиката, всяка от които среща проблеми, причинени от климатичните промени, посочват още от WWF-България.

Така например, вносът на нефт и газ би могъл да се намали с 45,5 млрд. евро до 2020 г. В сумарно отношение намаляването на вноса на нефт и газ може да бъде изчислено на повече от 600 млрд. евро годишно до 2050 г.

Според компаниите засилването на мерките за борба с климатичните промени ще доведе до създаването на нови работни места. Изчисленията сочат, че до 2020 г. бройката им може да се покачи с 6 млн. 

Автори на инициативата са Климатичната група, Университетската програма на Кеймбридж за устойчиво лидерство и международната природозащитна организация WWF.

Документът ще бъде разпространен в Европейския съвет по околна среда на 21 юни. На 23 юни Европейският парламент ще гласува промяна на досегашната цел за преодоляване на климатичните промени, която предвижда намаляване на вредните емисии с 20% до 2020 г.

Водещи