Водородните автомобили изминават 100 км с 4.50 евро разход 07.02 | 16:59

За ЕС проучванията на водорода са приоритет, за който са отделени 6 млрд. евро през следващите шест години

От Деляна Петкова

Водородът е най-изобилният химически елемент и е на практика неизчерпаем. Един водороден автомобил изминава 100 км с 4.5 евро разход. Той може да измине 800 км с едно зареждане, а единствените газове, които отделя, са водните пари.

Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на "Седмицата на водорода в България". Организатор на събитието е Българското водородно общество.

Освен полезен за околната среда, водородът може да реши проблемите с енергийната зависимост на страните, които не разполагат с минерални горива, смята министърът, цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

"Водородът ще формира основната енергийна инфраструктура за следващите десетилетия, която може да замени природния газ, нефта, въглищата", заяви Трайков по време на форума и допълни, че в перспектива трябва да мислим как по-безопасно да го съхраняваме, да го направим финансово по-достъпен и как да изградим мрежи за презареждане.

ЕС определи водорода като водеща стратегическа енергийна технология с финансиране от близо 6 млрд. евро за следващите шест години.

Водещи