Врачани вече има къде да рециклират боклука си 27.03 | 14:11

Заработи инсталация за преработка на отпадъците

От Теодора Кокаланова

След дълго забавяне край Враца заработи сепарираща инсталация за отпадъците, които подлежат на рециклиране. Така животът на регионалното сметище ще се удължи с поне 7 години.

Доскоро на сметището общините Враца и Мездра изхвърляха 60 тона отпадъци на ден и бързо запълваха капацитета му.

"Европа ни е казала, че изхвърлянето трябва да приключи и да преминем към оползотворяване. Отделя се пластмасата, отделя се хартията и кашонът. Отделят се различните типове метал и неметал", заяви управителят на депото инж. Начко Найденов.

Новата инсталация, която ще отделя и разделя боклука, ще се обслужва от 30 души, повечето наети от Бюрото по труда срещу минимална заплата и купони от 2 лева за храна.

Най-тежко е на изхода, където се извършва сортиране на ръка. Една трета от боклука се отделя за повторна обработка, друга се изгаря в пещите на близкия циментов завод.

"Това са силно замърсените опаковки от пластмаса и хартия, за които ще са необдходими голяма количество разход на енергия и вода, ако отидат за рециклиране", поясни управителят на сепариращата инсталация Евгени Тотев.

В момента се изготвя проект, чрез който хранителните отпадъци ще се използват за производство на биоторове и дори на електроенергия, предаде bTV. Първите долетели щъркели кацнаха край регионалното сметище и това се приема като добър знак.

Водещи