Все повече кучета се радват на свой дом 15.01 | 17:15

Ръст в осиновяването на четириногите любимци

От Цанка Донкова

Все повече кучета се радват на свой дом. Четириногите с покрив над главата на територията на Столичната община са с 200 повече в сравнение с миналата година. Причина за това е увеличеното желание на хората да осиновят куче от приют. Това стана ясно от думите на Манол Нейков, директор на ОП "Екоравновесие".

Броят на осиновените кучета за миналата година е около 600, а за 2012 г. е 432. Причина за тази положителна тенденция е и откритият приют за бездомни кучета в Горни Богров. Благодарение на него над 840 кучета се радват на истинска любов и домашен уют, уточни Нейков и допълни, че се очаква приютът да бъде разширен и над 1000 животни да намерят подслон в него.

Продължава и кастрацията на бездомните кучета. Това е друга причина броят на скитащите животни в столицата да намалява значително, допълва БТА.

Директорът на ОП "Екоравновесие" посочи, че продължава борбата с големия брой скитащи кучета в кварталите, изпъстрени с ромско население. По инициатива на "Екоравновесие" съществува тристранно споразумение за сътрудничество между район "Красна поляна", "Екоравновесие" и църковната протестантска организация "Филаделфия".

"Нейни доброволци - роми, разговарят със своите съкварталци за това колко важно за здравето и безопасността им е животните да бъдат обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани. Така с добро от квартал "Факултета" от декември насам са предадени на "Екоравновесие" над 60 кучета", посочи Нейков.

От "Екоравновесие" смятат, че само с подобни начинания този проблем с безстопанствените кучета в ромските квартали може да бъде разрешен.

Водещи

Най-четени