Всички пунктове за вторични суровини да са с лицензионен режим 31.05 | 18:08

От "Екопак" поискаха държавна намеса и законови промени

От Елица Елефтерова

Държавата чрез закон да забрани нелегалните пунктове за изкупуване на хартия и други отпадъци.

Такива пунктове могат да бъдат изградени от общините чрез публични партньорства и се стопанистват от тях, като се заградят и се осигури охрана или 24-часово наблюдение. В тези пунктове, които могат да работят едиствено с лиценз, могат да се събират всички материали. 

Това като едно от решенията на проблема с разделното събиране на отпадъци предлагат от "Екопак". Причина да се иска такава държавна намеса е, че с действията си клошарите, които крадат и предават за вторични суровини старателно разделените отпадъци от гражданите, пречат на дейността на фирмата.

iNews припомня, че с промени в Закона за управление на отпадъците, предложени от Министерски съвет вече се затегна режима за изкупуване и търговия с цветни и с черни метали. Една част от промените са, че самите пунктове трябва да бъдат изнесени извън жилищните зони и да се поставят камери за наблюдение на дейността. Целта на промените е да ограничи злоупотребата с практиката на изкупуване и кражбите на метали и съоръжения, тъй като при кражби има дори и нещастни случаи.

Според отчета на компанията за 2010 година, представен днес от изпълнителния директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев, именно клошарите се оказват най-сериозният проблем пред дейността на "Екопак", тъй като липсва законова уреденост на предаването на отпадъци в пунктовете за изкупуване.

През 2010 г. клиентите на "Екопак" са декларирали 116 658 тона опаковки. От тях организацията е рециклирала и оползотворила 56 005 т. отпадъци. От тях - 7 870 т. пластмаса, 30 164 т. хартия, 12 256 т. стъкло, 2 881 т. метал и 2 883 т. дървесина. Така са спасени от изсичане 392 130 дървета, спестени са 56 664 хил. квч. eлектроенергия, 959 млн. литра питейна вода и 120 хил. куб. метра обем от депата за отпадъци.

Относно обвиненията, че независимо как се събират, отпадъците се извозват в едни и същи камиони, което опорочава идеята на разделното събиране, Бургуджиев обясни, че има график, по който се събира боклука за всеки вид от трите контейнера: син - за хартия и картон, жълт - за пластмасови и метални опаковки и зелен - за стъкло. Това, което хората са виждали, са камиони, които събират отпадъците в цветни контейнери, закупени на старо от другите компании за сметосъбиране и не са обвързани с кампанията на"Екопак".

От май 2006 г. до декември 2010 г. "Екопак" са инвестирали над 15 млн. лв. в системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, сметоизвозваща техника и сепариращи инсталации по региони.

Организацията има 12 действащи сепариращи инсталации, които се намират на територията на София, Божурище, с. Равно поле, Горна Оряховица, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Дупница. Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 300 хил. тона в зависимост от натоварването по смени. Към момента инсталациите са натоварени на 25% от капацитета си.

Водещи

Най-четени