Второто по големина езеро в Боливия пресъхва с помощта на тези, които трябва да го поддържат 10.02 | 13:25

Индустриални програми или Ел Ниньо унищоват Поопо

От iNews.bg

Второто по големина езеро в Боливия почти пресъхна и следователно застрашени от изчезване са растителните и животинските видове, които го обитават, предупреждава

Боливийското правителство хвърля вината на засушаването и променящия се климат, но причините не са само тези.

Езерото Поопо е разположено високо в планините Алтиплано в югоизточна Боливия. В момента водният басейн заема 2% от предишната си площ, която някога е била хиляда квадратни километра.

Неправилното използване на водните ресурси и неуспехите на боливийското правителство да изпълнява съществуващите планове за управлението им са другите причини за бързото пресъхване на Поопо през последните няколко години, казва Лиза Бор, изследовател в Института Кари за проучване на екосистемите, Ню Йорк.

"Езерото е плитко, намира се в район със сух климат, така че нивото му варира много и е зависимо от промените във времето", добавя Бор. "Поопо значително е намалявало размерите си няколко пъти в миналото, но положението никога не е било толкова сериозно".

Някои учени смятат, че възстановяването на езерото няма да бъде възможно, но според Бор басейнът ще може да се напълни отново след завръщането на дъждовете.

Езерото Поопо получава по-голяма част от водата си от река Десагуадеро, която извира от езерото Титикака - най-голямото езеро в Боливия. Според официалния план за управление, реката би трябвало изцяло да се влива в Поопо, но притокът й е ограничен и тя едва се процежда.

"Езерото Титикака е пълно", казва Бор, "просто отговорните лица не отварят шлюзовете достатъчно често и водата не стига до Поопо". Част от нея се използва за напояване, друга част в минната индустрия, но дори когато има вода, реката често е задръстена с утайки, наслоени от мините.

Поопо се намира на 3 680 метра височина. Изчислено е, че районът се е затоплил с един градус по Целзий в сравнение с миналия век, което е довело до по-голям процент изпаряване на вода от езерото. Липсата на дъжд през миналата година е ускорила процеса още повече. Но тези фактори не са изненада, казва Бор, това са предвидими промени, които учените очакват.

Това, което се случва с езерото Поопо, не е много по-различно от пресъхването на Аралско море в Централна Азия, казва Сандра Постъл, директор на проекта Global Water Policy и изследовател на National Geographic. И в двата случая от затворена водна система излиза повече вода, отколкото се влива в нея.

 

Може да се окаже, че Поопо не е единственото пресъхващо езеро. "Много езера по света са застрашени от индустриални програми или неправилно управление", казва в заключение Бор.

Водещи

Най-четени