Въглеродният диоксид стана най-евтината борсова стока 11.08 | 07:10

Поевтиняването е факт както на световния, така и на европейския пазар

От Ивайло Ачев

Предвид огромния спад на фондовите и стоковите борси през последните дни, липсата на интерес към една конкретна суровина се набива най-много на очи. Оказа се, че никой не желае да купува разрешителни за емитиране на вредни емисии газове, пише агенция "Ройтерс".

Влошаващите се прогнози за развитието на световната икономика отблъскват инвеститорите. През миналата седмица на международния пазар цената на разрешително за емитиране на тон въглероден диоксид (CER) достигна 7,4 евро, като спадът само за един ден (5-ти август) беше от 7%. Спадът спрямо март е от 40%.

Европейският пазар (ETS) също не се размина – цената на европейските емисионни квоти (EUA) стигна 10,65 евро, което е най-ниското ниво от почти три години насам. Дневният спад беше от 5%.

И въпреки явната липса на търсене, Климатичният панел на ООН продължава да наводнява международния пазар с разрешителни, при все че никой не ги търси. С особена сила това важи за европейския пазар.

Ниската цена на разрешителните тревожи особено много Австралия. От следващата година страната въвежда облагане на отделяните въглеродни емисии от местните компании, като тон въглероден диоксид ще струва 23 австралийски долара (24,70 щатски долара).

Цената ще е фиксирана до 2015 година, когато търговията става свободна и се обвързва с международния пазар. Ако обаче разликата е толкова голяма, колкото в момента, Канбера със сигурност ще бъде разтърсена от политическо напрежение.

Все пак според повечето анализатори драматичен спад на цената на разрешителните няма да има. Причината е, че след старта на третата фаза на развитие на европейския пазар на въглероден диоксид ще бъдат включени още индустриални сектори – например авиационният.

Очаква се да има повече търсене и заради решението на Германия до 2022 година да спре ядрените си реактори. Прогнозите на Deutsche Bank и Barclays Capital за 2012 година сочат цена от 17-19 евро за тон CO2, а през 2015 година – 24 евро за тон.

През периода 2013-2020 година обаче прогнозата на Barclays Capital е за средна цена от 30 евро за тон въглероден диоксид, а не 40 евро, каквото беше предишното предвиждане.

Водещи

Най-четени