Въздухът в Европа: Български градове са "на червено" 19.06 | 16:00

Мръсният въздух убива над 400 000 души в Европа само за година

От iNews

Две години подред Европейската агенция за околна среда събира информация за качеството на въздуха в големите европейски градове. Резултатите от България не са сред най-добрите. Пет големи града са в "червената зона".

Общо 323 града с над 50 000 жители са подали своите данни - от Трондхайм в Норвегия до Фуншал на португалския остров Мадейра. От България информация е подадена за Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

Резултатите показват, че от една страна въздухът в Европа като цяло се подобрява, от друга - все още има градове, основно в индустриални райони, които страдат от сериозно замърсяване на въздуха чрез фини прахови частици и озон.

Въздухът в почти всички български градове е лош

Градовете с най-чист въздух в Европа са Умео в Швеция, Тампере във Финландия и Фуншал. Най-замърсени са Нови Сач в Полша, Кремона в Италия и Славонски Брод в Хърватия.

Всички български градове също попадат в червената зона. Велико Търново е на 313-то място по качество на въздуха (от общо 323 града), Стара Загора - на 308-мо, Русе - на 299-то, Пловдив – на 292-ро и Варна - на 259-то. Качеството на въздуха и в петте града е категоризирано като "лошо”. Информация за София и Перник не е подадена. По данни на Евростат обаче, България е държавата с най-мръсен въздух в ЕС.

В началото на месеца Министерство на околната среда и водите потвърди заключението на Европейската статистическа служба. В края на миналата година пък Европейският алианс за обществено здраве обяви София и Стара Загора са градовете с най-мръсен въздух в ЕС.

И в редица германски градове въздухът е лош

В 127 от всичките 323 града, които участват в класациите, въздухът е категоризиран като "добър”. То означава, че количеството прахови частици в тях е под 10 микрограма на един кубически метър въздух.

Германските градове се класират около средноевропейските стойности, въпреки че повечето от тях са над 10-те микрограма на кубически метър, определени от Световната здравна организация. Най-чистият въздух е отчетен в Гьотинген (29-то място в Европа), Фрайбург (45) и Дармщат (46). От друга страна качеството на въздуха е лошо в Берлин (219), Нюрнберг (180) и Дортмунд (164).

Производството на енергия, селското стопанство, транспортът и промишлеността са най-големите замърсители на въздуха. Ето защо регионите с тежка промишленост са особено засегнати от високи нива на фини прахови частици и смог.

Мръсният въздух убива над 400 000 европейци за година

Мръсният въздух остава най-голямата заплаха за здравето на европейците. Научни изследвания показват, че 17% от всички случаи на рак на белия дроб, 12% от инфарктите и 11 на сто от инсултите са повлияни от нивото на фини прахови частици.

"Въпреки че качеството на въздуха се е подобрило значително през последните години, замърсяването на въздуха остава стабилно високо в много градове в Европа”, предупреждава директорът на Европейската агенция за околната среда Ханс Брюнинкс. Най-новата годишна оценка на Европейската агенция със седалище в Копенхаген гласи, че фините прахови частици са отговорни за 417 000 преждевременни смъртни случая в 41 европейски държави само през  2018 г.

Европейската комисия иска през следващата година да наложи нови стандарти за качеството на въздуха. Настоящата цел е до 2030 година замърсяването на въздуха от фини прахови частици и озон в ЕС да бъде намалено с 55 процента. Никъде другаде по света не съществува толкова голяма обвързана мрежа от точки за измерване, която да наблюдава стойностите на замърсяване.

Автор Гудрун Eнгел

Източник: Дойче веле

 

 

 

 

Водещи

Най-четени