Въздухът, който ни трови 15.10 | 15:04

Докладът на Европейския съюз "Качество на въздуха 2012" показва, че въздухът в България е изключително замърсен

От Елена Кирилова

България е на първо място в ЕС по ниво на серен диоксид, т.е. у нас нивото на сярата във въздуха е най-високо. Това сочи новият доклад на Европейската агенция за околна среда, именувам "Качество на въздуха 2012”.

На второ място е Португалия, а на трето Чехия. Най-често серният диоксид се получава при използването на горива за отопление, електричество и транспорт, ето защо често е свързван с образуваните фини прахови частици, които вредят на белия дроб.

По отношение наличието на фини прахови частици във въздуха страната ни е трета в Европейския съюз, след Полша и Чехия. Само 20% от тези частици имат естествен произход, под формата на цветен прашец, вулканична пепел, морска сол и други. Останалите 80% се появяват от изгарянето на горива в топлинна енергия, битовото отопление и от превозните средства.

Наличието на въглероден оксид у нас надвишава значително средното му ниво за 2010 г. Благодарение на това страната ни заема и непочетното първо място по размер на това съединение във въздуха. Проблемите, които въглеродният оксид може да създаде у хората, са свързани както със сърцето, така и с нервната система.

Този газ е изключително токсичен и неговият най-голям източник са колите на градския транспорт.

По съдържание на озон във въздуха България е на 14-то място в Европейския съюз, като нивата на газа отново преминават позволеното ниво. Това води до проблеми с белия дроб и е изключително вреден за бебетата и растенията.

13-ти сме в Европа по наличието на азотен диоксид във въздуха. Той е причинен предимно от процесите, които протичат в автомобилните двигатели и електроцентралите. Въздействието му върху организма вреди преди всичко на белия и черния дроб. Освен това азотният диоксид оказва влияние върху водата и почвата,  което води до множество негативни ефекти върху околната среда.

Докладът показва, че във въздуха в България има и редица тежки метали. Става дума за олово, арсен, кадиум, никел, живак. Открити са и бензин съединения, като бензен и бензапирен.

Водещи

Най-четени