Върнаха в природата костенурки от защитен вид 19.07 | 14:39

На местообитанията им в природата еколози от Сливен върнаха десет сухоземни костенурки - две шипоопашати и осем шипобедрени

От Кремена Бедерева

На местообитанията им в природата еколози от Сливен върнаха десет сухоземни костенурки - две шипоопашати и осем шипобедрени, съобщиха от общинския отдел "Екология".

След получен сигнал, специалисти от отдела и от Районната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора, както и от полицията, намерили костенурките в частен двор в кв. "Клуцохор" в града. Според Мария Русева, младши експерт в отдел "Екология", костенурките не били в добро състояние.

Наложило се да бъдат взети мерки за възстановяване на жизнените им функции, преди да бъдат пренесени в близост до местата, откъдето са били взети.

Еколозите поясняват, че става дума за защитени видове, включени са в Световния Червен списък на Международната организация за защита на природата (IUCN), по Закона за биологичното разнообразие у нас, по Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), а също така и по силата на подписаните, ратифицираните и влезлите в сила за страната ни международни конвенции и споразумения като Бернската конвенция, Директива 92/43 на Европейския съюз за запазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

При бракониерство - събиране, убиване, търговия и отглеждането в домашни условия на сухоземни костенурки, Законът за биологичното разнообразие предвижда нарушителите да бъдат наказвани с глоба до 10 000 лева или лишаване от свобода до 3 години.

Водещи

Най-четени