Вятърни турбини с вертикална ос намаляват цената на еко-енергията 08.03 | 10:01

Британски изследователски проект доказва ползите от подобни съоръжения

От Георги Георгиев

Вятърните турбини с вертикална ос, разположени в морето, могат да предоставят изгодна алтернатива на традиционните морски съоръжения, сочи проект, поръчан от британския Институт за енергийни технологии (ETI).

Проектът Nova на стойност 2,8 милиона паунда се ръководи от базиран във Великобритания консорциум от няколко местни университета и компании. Стартиран в началото 2009 г., проектът има за цел да проучи изгодата от иновативните офшорни вятърни турбини с вертикална ос.

Фокусът на проекта на ETI е върху постигането на значително намаляване на разходите. Експертите изследвали дали вятърните турбини с вертикална ос могат да предоставят значително по-евтина енергия благодарение на размера на машините, както и на опростената поддръжка в сравнение с конвенционалните турбини с хоризонтална ос.

За целта консорциумът изследвал техническите, икономическите и екологични качества на концепцията на Аерогенератор и подчертал потенциалните му преимущества пред конвенционалните турбини.

10MW Aerogenerator X © Wind Power Limited & Grimshaw from Wind Power Limited on Vimeo.

Оказало се, че силните ветровете, духащи далеч от сушата, притежават потенциала да намалят въглеродните емисии с около 50 милиона тона CO2 годишно, щом турбините от този тип достигнат достигнат обща мощност от 30 гигавата. Освен това подобна системата би поддържала икономическия растеж в Обединеното кралство и би увеличила сигурността на енергийните доставки.

Изследването е взело предвид едновременно фиксираните и плаващите структури и заключило, че плаващите турбини могат да бъдат разположени в дълбоководните райони (над 60 метра дълбочина), в които биха произвеждали повече енергия заради по-силните ветрове. Това сериозно би намалило цената на произвежданото електричество.

Водещи

Най-четени