ГЕРБ се кани да върне социализма в горите, смята мебелният бранш 17.01 | 14:59

От индустрията готвят протести срещу Закона за горите

От Ивелина Георгиева

От дърводобивния бранш биха инициирали гражданско неподчинение, ако бъде гласуван новия Закон за горите. Това съобщи на специална пресконференция днес (17 януари) инж. Димитър Илчев от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

От сектора са изпратили официално писмо до министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в което са посочили своите доводи за искането за отмяна на закона.

Ако министър Найденов не вземе предвид техните доводи и не изтегли текстовете от Народното събрание, 130-те фирми, които са се подписали под това писмо, ще излязат на протест пред Министерството на земеделието и храните.

От бранша обявиха, че дават срок от 15-20 дни на земеделския министър да се произнесе по въпроса.

Дърводобивните фирми се опълчват срещу промените в Закона за горите, защото според тях тихомълком се вкарват текстове, с които се променя един от неговите фундаменти - създаване на предпоставки за устойчиво и законно развитие на горския бизнес.

Според тях ГЕРБ ще толерира бизнеса в горите на своите новосъздадени 6 държавни предприятия, за сметка и на гърба на досегашните частни фирми.

По този начин управляващите се гласят да върнат социализма в горите, смятат от бранша.

С промените в закона ще се предложи нова наредба, с която се въвеждат така наречените стратегически партньори, които ще се ползват от 25% бонификация при класиранията в тръжните конкурси, заяви инж. Антоний Стефанов от Браншово сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи в България.

По думите му тази наредба е изцяло лобистки изготвена и лансира нечии интереси. Той добави, че в този случай, ако малките фирми се явят на конкурс, тяхната оферта ще бъде намалена с 25%. Това означава, че държавата подкрепя монопола и иска да унищожи малките фирми.

Законопроектът събира контролните функции със стопански или с други думи държавните предприятия сами ще организират и провеждат процедури, както и сами ще си ги контролират, смятат от дърводобивния сектор.

Дърводобивните предприемачи се притесняват, че всички тези промени се правят на тъмно и така тихомълком се подменят текстовете в договорена преди това наредба с консенсус между държавата и бизнеса.

"Фактът, че съществува подобна практика, ни кара да се замислим, че се прави нещо, което не е одобрено и дискутирано", коментира инж. Иван Пенков от Асоциацията на горските фирми в България.

С промените в закона държавата ще бъде ощетена с много милиони годишно, посочиха от бранша.

Дърводобивните компании вкарват около 100 милиона лева в държавния бюджет от дейността си, но сега тези пари вместо да отиват за инвестиции в горите ще се дават за закупуване на техника и поддържане на работна ръка към клоновете на държавните предприятия в горите.

"Мислех, че ни управлява дясно правителство, а то се оказа ляво отвсякъде", коментира инж. Калин Симеонов от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

Според новия закон собственикът на гората трябва да поеме цялостното ѝ стопанисване и дърводобив за периода, за който му е отдадена. Това според бранша е предпоставка за монопол и създаване на сива икономика в сектора.

Промяната в закона е грубо погазване на конкурентното законодателство на България и Европейския съюз (ЕС). Субектът управляващ горите са Държавните предприятия и техните служители, те имат имат специфични публични и контролни функции, които със законопроекта се разширяват. От дърводобивния бранш са на мнение, че не е възможно и не е нормално същите те да се конкурират на пазарен принцип, лоялно и равнопоставено с предприемачите.

Данни на фирмите показват, че от 1997 година насам държавата не е упражнявала пряко стопански функции. До 2010 година тя е показвала само слабости и негативи в управлението, включително и корупция от най-висша форма.

От бранша твърдят, че най-ревностният защитник на тези промени в закона е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Той заедно с министърът на земеделието Мирослав Найденов са инициаторите на закона.

Като монополист в сектора и застъпник на новия закон браншовите организации посочиха още предприятието "Средна гора" от Стара Загора, което от дълго време насам винаги надделява в конкурси и подписва дългосрочни договори.

Водещи

Най-четени