ГМ-фуражи се продават у нас – свободно и без етикет 14.12 | 15:00

При наличие на 0,9% генноизменени продукти във фуражите, те трябва да бъдат вписани на етикета

От iNews.bg

На българския пазар се продават свободно генно-модифицирани фуражи и то без да бъдат специално етикетирани.

Това се случва въпреки разпоредбите на Закона за фуражите, Регламент (ЕО) 1829/2003 и Регламент (ЕО) 1830/2003, според които при наличие на над 0,9% генно-изменени продукти във фуражите, те трябва да бъдат специално етикетирани, заявяват от сдружение "За Земята".

От сдружението, съвместно с Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), са направили изследване на фуражи от произволно избрани търговски складове в страната.

Направени са тестове в лаборатория SGS във Варна върху пет вида фуражи, които са произведени в България и съдържат соев шрот. При изследването е използван генетичният метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждния в момента, уверяват от сдружението "За Земята".

В пробата е установено наличие на над 5% на генно-модифицирана соя RoundupReady Soya 40-3-2. Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от тези фуражи.

Според българското и европейското законодателство при такива резултати, продуктите е трябвало да бъдат с етикети, от които да става ясно за високото съдържание на ГМО.

Макар и да няма категорични доказателства, че генномодифицираните организми представляват опасност за здравето на хората, и безопасността на ГМ-фуражите остава недоказан от науката факт.
Затова и потребителите, включително и производителите, трябва да бъдат наясно какви продукти купуват и използват.

Само преди година и половина безпрецедентна гражданска кампания застана ясно срещу ГМО в България. Няколко пъти под натиска на общественото мнение политиците бяха принудени да реагират, за да се стигне до дипломатични промени в законодателството ни.

Въпреки тях, продажбата на определени ГМ фуражи е разрешена, но те следва да бъдат етикетирани, за да може купувачът да направи информиран избор, дали да ги закупи, заявяват от сдружение "За Земята".

Днес единствена защита на населението и природата на страната ни от заплахите, носещи ГМО, се оказва контролът, осъществяван от няколко държавни организации.

iNews припомня, че от "За Земята" предложиха промяна в наредбите за събиране на глоби от некоректни търговци и производители, като събраните суми да се вливат в бюджета на контролните органи и така да се подсигури издръжката им.

В областта на фуражите контролният орган е Българската агенция по безопасност на храните, която трябва да осъществява и контрол за етикетирането на продуктите, и да поеме отговорността за случая и предотвратяването на следващи такива.

Междувременно в сдружение "За Земята" е пристигнал отговорът от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) на запитване по темата. От него става ясно, че ГМ фуражи се внасят у нас от трети страни през Румъния и се продават свободно на българския пазар.

Водещи

Най-четени