Германия – лабораторията на зелената икономика в Европа 04.06 | 09:48

Страната прилага политики, довели до намаляване на въглеродните емисии и за въвеждане на енергоспестяващи практики

От iNews.bg

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) похвали усилията на Германия за развитието на зелената икономика.

Страната успешно намалява въглеродните емисии, въвежда енергоспестяващи проекти и използва възобновяемите ресурси, което води до ръст на икономиката, се казва в доклад на организацията.

Въпреки удовлетворителните резултати в много области проблеми все още остават по отношение на качеството на въздуха, водата и някои политики по отношение на оптимизирането на разходите.

Политиката, която води Германия обаче й помага да застане на позицията лидер по отношение на екологичните стоки и услуги в Европа. Стойността на този сектор ще надмине 300 млрд. евро годишно до 2020 година. По тази причина се счита за важен източник на икономически растеж и локомотив на създаването на работни места.

От ОИСР правят и няколко предложения за подобрения. Едно от тях например е окуражаване на частните инвестиции в зелени проекти, както и налагане на данъци в сектори, които не са покрити от европейската система за търговия с вредни емисии (ETS).

Водещи

Най-четени