Германската енергетика се насочва към въглищата 31.05 | 20:10

Без ядрените си централи страната ще изхвърля 40 милиона тона CO2 повече всяка година

От Георги Георгиев

Решението на германското правителство да изключи всичките си ядрени мощности до 2022 г. ще добави близо 40 милиона тона допълнителни количества на въглероден диоксид годишно, тъй като страната ще бъде принудена да се насочи към фосилните горива, съобщиха анализатори, цитирани от агенция "Ройтерс".

Допълнителните емисии ще увеличат нуждите от въглеродни разрешителни в рамките на търговията с въглеродни емисии в ЕС, което леко ще повиши цените им, а оттам ще увеличи и разходите на европейската индустрия в тази област, коментират специалисти.

"Ще станем свидетели на ръст в използването на въглища в Германия" смята анализаторът Амрита Сен от Бърклис Кепитъл.

"В дългосрочен план те (германците) ще използват повече възобновяеми енергийни източници и природен газ, но през следващите наколко години ще станем свидетели на значително увеличаване на количествата изгаряни въглища", коментира Сен.

Анализатори от Дойче банк оцениха, че до 2020 г. без ядрените си централи Германия ще произведе допълнителни 370 млн. тона въглероден диоксид в повече.
Според специалисти от Societe Generale обаче тази прогноза е занижена и общото количество допълнителни парникови газове ще достигне 406 млн. тона.

Поетапното спиране на атомните мощности в страната се приема от мнозина по-скоро като политическо, вместо като технологично решение, с което германският канцлер Ангела Меркел се опитва да получи подкрепата на анти-ядрените кръгове в страната, които засилиха влиянието си след аварията в японската централа Фукушима от началото на месец март.

Водещи

Най-четени