Германските политици не карат зелени автомобили 19.04 | 13:33

Масово министрите на Ангела Меркел притежават коли, които изобщо не отговарят на екологичните стандарти на ЕС

От Георги Георгиев

Въпреки голямата популярност и обещанията за все по-мащабно ориентиране към чистата енергия, повечето политици в Германия продължават да използват автомобили, които изобщо не могат да се нарекат икономични, пише Local.de.

Според природозащитната група DUH колата на нито един федерален министър в Германия не се вписва в ограничението за отделяне на максимум 140 грама въглероден диоксид на километър. Твърдението на DUH е направено на база проучване, проведено през последните пет години.

Най-близко до границата е колата на правосъдния министър Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер. Тя изхвърля по 155 грама въглероден диоксид на километър. За сметка на това автомобилът Audi 8 на вътрешния министър на провинция Хесен Борис Рейн изхвърля 353 грама CO2 на километър. Малко след него е колата на премиера на Хесен Фолкер Буфиер – Volkswagen Phaeton, който отделя 348 грама въглероден диоксид на километър.

Все пак зелена светлина в тунела има – тя идва от автомобилите на някои от министрите по екология на различните провинции. Например колата на министъра по екология на Северен Рейн-Вестфалия Йоханес Ремел отделя 137 грама въглероден диоксид на километър.

Водещи

Най-четени