Гигантски паяци бяха открити в южна Австралия 27.07 | 21:30

Новите видове паяци бяха открити в щата Куинслан, Австралия и бяха добавени към хилядите вече известни, даващи страховитата репутация на Австралия.

От Мариета Цветкова

13 нови вида паяци бяха открити в южна Австралия. Откритието направиха учени, учители, и местни рейнджъри по време на 10-дневно пътуване по непроучвани до сега територии. Проучването си нарича  Bush Blitz и е съвместен проект на австралийското правителство, BHP Billiton Sustainable Communities и Earthwatch Australia.

Началната учителка Лесли Кер също взима участие в проекта, за да може да разкаже на учениците си, за преживяното.

"Трябваше да копаем много. Бях изумена. Смятах, че ще отида там и те просто ще пълзят наоколо, те се намираха на около 20-30 см под земята.", сподели Кер пред репортерите.

Екипът използвал ножове, направени от черупката на морски охлюв, докато стигнат до слой покрит с паяжина, тогава започвали да дъблаят с джобни ножчета. Усилията им не били напразни, все пак успели да открият 13 нови вида, някои от които -brush-footed trapdoor spider и новооткритият mouse spider, който живее в паяжина във формата на дънер.

След завръщането си у дома, учителката по природни науки казва, че учениците ѝ задават въпроси като "О, как сте могли да оставите паяци да пълзят по вас?". Нейният отговор е "Казвам им, че първоначално е било страшно, но ако не застрашиш живота на паяка, той няма да те ухапе."

 

Водещи

Най-четени