Глобално затопляне е причината за невижданата суша в Калифорния 21.08 | 17:24

Учени се притесняват за бъдещото влошаване на климатичните условия

От Йоанна Димитрова

Ново изследване доказа, че глобалното затопляне е оставило своите "пръстови отпечатъци" в щата Калифорния, САЩ. Влошаването на положението и продължителната сушата ще доведат до сериозни последици за целия щат.

Проучването допринася за нарастващия научен консенсус, че повишаващите се температури, свързани с изгарянето на изкопаеми горива, засилват кризата с метеорологичните изменения.

Проучването в списание Geophysical Research Letters прогнозира, че глобалното затопляне е влошило положението в Калифорния с 15 на сто до 20 на сто.

"Сегашната суша в Калифорния все още се определя на базата на променливост в климата", обясни водещият автор на изследването Парк Уилямс. "Но през последните 120 до 130 години парниковите газове са се натрупали в атмосферата и това влошава сериозно положението." добави той.

"Много хора мислят, че количеството на дъжда, който пада от небето е единственото нещо, което има значение", каза Уилямс. "Но затоплянето променя изходното количество вода, която е достъпна за нас, защото то буквално изпарява водата обратно в небето."

Неговото изследване показва, че сушата е много по-вероятно да се получи при по-високи температури и че тенденцията на затопляне в Калифорния увеличава шансовете за повече засушавания в бъдеще.

Водещи

Най-четени