Глобалното затопляне изстудява Европа 23.12 | 12:33

Суровите зими на Стария континент са аномалии, причинени от топенето на полярния лед

От Георги Георгиев

Твърдението, че Глобалното затопляне е виновно за студените зими в последно време, е противно на интуицията, но вярно сочи скорошно проучване, цитирано AFP.

Учените твърдят, че основния виновник необичайните студове в Европа е топящият се арктически лед, който с тези темпове на топене ще изчезне напълно до края на века.

Глобалното затопляне предизвика покачване на температури около полюсите около два до три пъти над средните, което доведе до намаляване на ледената покривка в Арктика с 20% за последните 30 години.

Според климатолозите липсата на ледена шапка позволява на на слънчевата топлина да бъде абсорбирана много по-успешно от тъмносиньото море, вместо да бъде отразена в космоса от белия сняг както досега. Това предизвиква ускоряване на процеса на затопляне.

Освен това затоплената вода е масивен източник на топлина по време на зимните месеци. Тогава океанът изпуска гигантски количества енергия в много по-студената атмосфера поради факта, че вече не съществува изолираща ледена покривка.

Резултатът от явлението е, че надигащият се топъл въздух избутва студения полярен въздух към Европа и северните части на Азия и Северна Америка и така предизвиква безпрецедентните застудявания.

Така че последните студени зими през изминалите години не са в конфликт с глобалното затопляне, а по-скоро допълват картината, казват авторите на изследването. Другите възможни обяснения на феномена, като намалената слънчева активност и промените в Гълфстрийм, само увеличават ефекта, добавят те.

Откритият механизъм утроява шансовете бъдещите зими в Европа и Северна Азия да бъдат също толкова сурови.

Водещи

Най-четени