Глобалното затопляне се отлага с 10 години 22.08 | 11:21

Паузата в покачването на температурите се дължи на цикличен процес в Атлантическия океан

От Антония Михайлова

Американски климатолози стигнаха до извода, че общо повишение на температурите, свързано с глобалното затопляне, очевидно не бива да се очаква в близкото десетилетие. Причината според учените се крие в цикличните процеси в Атлантическия океан.

Както се отбелязва в съобщение на учените, задържането на ръста на температурите е фиксирано още от края на 90-години на ХХ век. То се е случило независимо от рекордното ниво на въглероден диоксид в атмосферата, което много заинтересувало специалистите.

Както смятат изследователите, въпросното забавяне е свързано с 30-годишен цикъл в Атлантическия океан.

Според изводите на учените от Вашингтонския университет в Сиатъл през сегашното столетие е настъпило ускоряване на атлантическото течение северно от тропиците. То отнася огромни маси топла вода от повърхността на океана на дълбочина до километър и половина. На повърхността се издигат маси студена вода, които "спират" световното повишаване на температурите.

Този процес за Атлантическия океан е цикличен и продължава 30 години.

Интересно е, че пауза в затоплянето е регистрирана и в периода от 1945 до 1975 г. Тогава учените започнали да се притесняват от поредния "ледников период", който за щастие така и не настъпил.

Сега американските специалисти не изключват, че когато атлантическият цикъл премине в по-топла фаза, средната температура на Земята може рязко да нарасне.

Водещи

Най-четени