Глобалното затопляне ще потопи Шанхай и Ню Йорк 15.08 | 13:56

До края на XXI в. топенето на ледовете ще покачи нивото на Световния океан с 37 см

От Антония Михайлова

Немски учени са стигнали до неутешителен извод: в резултат на глобалното затопляне големи градове в света, включително китайският Шанхай и американският Ню Йорк, може да бъдат потопени към края на XXI век.

До потопа в мегаполисите ще доведе неизбежното топене на антарктическите ледове, предизвикано от глобалното затопляне. Основно под заплаха от стихийното бедствие ще се окажат крайбрежните градове.

Учените предупреждават, че ако обемите на емисиите на парникови газове в атмосферата на Земята продължат своя катастрофален ръст, то нивото на моретата до края на XXI век може да се покачи с цели 37 сантиметра и да предизвика световната общественост да засили мерките по борба с вредни емисии в атмосферата на планетата.

Напомняме, че по-рано изследователите предсказаха, че към 2050 година замърсяването на околната среда и глобалното затопляне ще доведат до намаляване на реколтите до критично ниво. А изменението на климата ще накара аграрните страни първи да хванат оръжие, за да защитават своите пасища и ниви.

Водещи

Най-четени