Горите в света усвояват почти 40% от генерирания от хората CO2 19.08 | 19:46

Увеличаването на горските площи е лек срещу промените в климата

От Андриян Георгиев

Световните гори са много по-важни, отколкото се смяташе досега при усвояването на въглероден диоксид (CO2), сочи доклад, публикуван в списание Science, цитиран от в. The Telegraph.

Изследване на Университета в Лийдс установи, че горите абсорбират близо 40% от генерираните от хората емисии от изкопаеми горива всяка година.

Това е първото проучване, което се вглежда в горите по света като цяло. Изследването разкрива, че наличните гори - от горите на север до тропическите гори на юг, поглъщат 8,8 млрд. тона въглероден диоксид всяка година.

Учените изчисляват колко въглерод се абсорбира чрез измерване на плътността на гората, височината и ширината на различни дървесни видове с течение на времето.

Допълнително 6 млрд. тона са "изчистени" от новозасадени гори по цял свят.

Въпреки това 10,8 млрд. тона CO2 е в атмосферата като следствие на обезлесяването и изсичането на дърветата, а още 28 млрд. тона се генерира от автомобили, фабрики и други източници на въглородни емисии.

Проучването показа, че горите абсорбират почти 40% от общо 38 млрд. тона въглероден диоксид, продуциран от човечеството всяка година.

Д-р Саймън Люис, тропически еколог от Университета в Лийдс и съавтор на изследването, посочи, че дърветата са много по-важни за овладяването на промените в климата, отколкото се смяташе досега.

Той подчерта, че спирането на обезлесяването и засаждането на повече дървета може да направи голямата разлика.

"Хората променят световните гори по редица начини - от тяхното откровено унищожаване, до много по-фините влияния дори върху най-отдалечените от обитанията на хората гори, причинени от глобалните промени в околната среда", посочи д-р Люис.

"Нашето изследване показва, че тези промени са с глобално значими въздействия, което подчертава критичната роля, която играят горите в глобалния кръговрат на CO2, и следователно върху скоростта и тежестта на бъдещото изменение на климата. Практическото значение на тази нова информация е, че ако плановете за намаляване на обезлесяването бъдат успешно реализирани, това ще има значително положително глобално влияние, както и подобни усилия за насърчаване на възстановяването на гората", казва д-р Люис

Водещи

Най-четени