Гравитационното поле на Земята ще предрича наводнения 07.07 | 21:42

Нов метод измерва количеството вода в реките, включително и под земята

От Антония Михайлова

Учени от САЩ разработиха нов начин за предсказване на наводнения, предизвикани от разливи на реки, с помощта на космически спътници, измерващи гравитацията на Земята. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Science.

Методът, предложен от учените от Калифорнийския университет, е основан на измерването на количеството вода в района на басейни на раки, включително под земята. Ако течностите са прекалено много, то в случай на обилни валежи почвата няма да може да ги поеме, което може да доведе до наводнения.

"Както и кофата, речният басейн може да вмести само определено количество вода", разказва авторът на изследването Джей Ти Ригер.

Необходимите данни се получават от спътниците GRACE, които фиксират и най-незначителните колебания в гравитационното поле на Земята. Когато почвата е наситена с вода, нейната маса се увеличава, а това значи, че се усилва и гравитацията на това място. Така спътниците могат да определят места с голямо струпване на подземни води.

За да проверят своята теория, учените събрали данни, изпратени от спътниците през 2011 година. Като анализирали информацията, изследователите стигнали до извода, че с разработения от тях метод може да се предскажат разливи на река Мисури 5 месеца предварително, в резултат на които под вода могат да се озоват обширни територии на щатовете Мисури, Небраска, Айова, Южна и Северна Дакота. Националната метеорологична служба тогава предупредила за възможни наводнения едва месец преди тяхното начало.

Учените смятат, че в бъдеще срокът на предсказване може да се увеличи още. Сега за получаване и обработка на сигналите от спътника отиват три месеца. Но през 2017 година се планира пускането на ново поколение спътници GRACE. Благодарение на тях необходимата информация ще постъпва само за две седмици.

Учените отбелязват, че даденият метод за прогнозиране не е много ефективен за области, където наводненията са предизвикани от силни валежи, както по време на сезона на дъждовете в Индия и Пакистан, допълва ИТАР-ТАСС.

Водещи

Най-четени