Градовете да са лидери в борбата с климатичните промени, призова кметът на Ню Йорк 08.11 | 13:12

Майкъл Блумбърг е новият председател на групата C40, в която членуват градове от цял свят

От Любомир Тасев

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг призова градовете по света да си поставят ясни цели в противодействието на климатичните промени и да запълнят „дефицита на лидери“ в това направление, информира агенция Bloomberg.

„Трябва да сме по-смели, да си сътрудничим повече и да сме по-решителни,“ заяви Блумбърг на форум в Хонконг през уикенда, посветен на глобалното затопляне.

Кметът на Ню Йорк е новият председател на групата C40, чийто членове споделят идеи и опит в преодоляването на последствията от глобалното затопляне.

Делегати от над 30 града прекараха два дни в Хонконг в обсъждане на различни начини за разработване на електрически градски транспорт и повишаване на енергийната ефективност на сградите. Групата C4 бе създадена през 2005 г. и сред членовете и са Ню Йорк, Лондон, Пекин и Хюстън.

Нашите градове демонстрираха, че са готови да се изправят смело срещу климатичните промени,“ каза още Майкъл Блумбърг. „Като кметове, не можем да си позволим само да говорим за промяната, без да я осигурим.“

Повече от 70% от парниковите газове на планетата се отделят от градовете, отбеляза Блумбърг.

По-късно този месец в мексиканския курорт Канкун ще се състоят преговори, организирани от ООН за постигане на международно споразумение по ограничаването на парниковите емисии. Конференцията в Копенхаген миналата година завърши без успех.

Водещи

Най-четени