Грижим се за водите си с над 1 млн. лв. 18.03 | 11:22

Със средствата от ОПОС ще бъдат изградени и ремонтирани пречиствателни станции за отпадъчни води

От Теодора Кокаланова

73% от бюджета на новата оперативна програма "Околна среда" ще бъде заделен за сектор "Води", съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Финансовият ресурс за изпълнение на проектите е близо 1,5 милиона лева. Със средствата ще продължат да се финансират проекти за пречиствателни станции за отпадъчни води. от 108 населени места само 26 разполагат с функционираща съгласно всички изисквания пречиствателна станция. 

Без такава са 47 агломерации, което представлява 44% от районите. Сред тях са Банско, Велинград, Видин, Гоце Делчев, Карлово, Козлодуй, Костинброд, Панагюрище, Петрич, Сандански, Созопол и много други. Нужда от ремонт, реконструкция или модернизация имат 35.

До момента със средства от Оперативната програма (2007 - 2013 г.) са изградени десет пречиствателни станции, от които седем са пуснати в експлоатация, а три са процес на технологични изпитвания. В изпълнение са 130 проекта на обща стойност над 4 милиарда лева. Населените места по Черноморието ни, които тази година ще имат ПСОВ са: Шабла, Каварна, Балчик, Кранево, както и комплексите Русалка, Албена и Златни пясъци. 

Някои от черноморските селища и тази година няма да бъдат свързани с пречиствателно съоръжение. Без пречистване ще са и бургаските квартали Горно Езерово и Крайморие, както и градовете Ахтопол и Синеморец. Очаква се всички строителни дейности по проектите, които се изграждат по Оперативна програма "Околна среда" да приключат до края на тази година, предаде БТА.

Водещи

Най-четени