Гъсеница гъботворка мори дървета във Видинско 27.05 | 15:59

От община Бойница търсят финансиране, за да се справят с проблема

От Елена Кирилова

14 хил. дка общински гори са унищожени в землището на община Бойница, обясни кметът Анета Генчева, цитирана от агенция "Фокус”.

Те са унищожени от гъсеница гъботворка. По думите на Генчева общината е кандидатствала за средства, за да започне пръскане срещу вредителя.

"Кандидатствах за отпускане на 56 000 лв. от междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет. В момента Община Бойница е в бедствено положение”, категоричен е кметът.

До момента гъсеницата е унищожила 14 хил. дка, но е вероятно да влезе и в населените места. Проблемът е, че дърветата по пътя към Бойница са напълно обезлистени.

Ако не бъдат предприети мерки, дърветата могат да загинат, твърди Генчева.

Възможно е болестта да бъде пренесена на съседни територии, ето защо са необходими 56 хил. лева за спиране на нашествието.

При областния управител вече е имало заседание по въпроса. След него е изпратено и искане до Министерски съвет, но въпреки това не са отпуснати средства.

"Разбирам, че сега е много трудно – старото правителство очаква до дни да си тръгне, ново правителство няма избрано, но гъсениците не чакат, те съсипват гората”, категорична е Генчева.

Нашествениците нападат дърветата и в населените места, а според закона собствениците трябва да се погрижат за горите.

Водещи

Най-четени