Гъшата мас – биогориво за малко френско селце 08.08 | 10:27

Сент Екуилин използва суровината, която и без това създава в изобилие

От Ивайло Ачев

Гъшата мазнина има своето запазено място във френската кухня, но сега френските фермери вече ѝ търсят ново предназначение – на биогориво, съобщава "Ройтерс".

"Гъшият бензин" всъщност вече се използва в Сент Екуилин, малко селце в департамента Дордон. С помощта на биодизел, направен от гъша мазнина, един тактор и още две други превозни средства нямат нужда от конвенционално гориво.

В този регион да се сдобиеш с гъша мазнина не е проблем – годишно тук се отглеждат 2 млн. гъски, сочат данни на местната селскостопанска кооперация.

Системата за събиране на суровината е проста – фермерите са се организирали така, че на всеки две седмици минават и събират изхвърляната от местните ресторанти остатъчна мазина от готвенето. След това процесът на преработка е лесен – все едно правите супа, твърди Жул Шармо, човекът, който стои зад инициативата. Той споделя, че освен гъша мас, за направата на биомаса се използва още и свинска мас.

Как се приготвя вълшебното гориво – гъшата мас се загрява до 120 градуса по Фаренхайт (малко над 48 градуса по Целзий), за да се изпари водата в нея. След това температурата се намалява и се добавят алкохол и калиев хидроксид. Получената смес се разбива и след това биодизелът се отделя под слой от глицерин.

Преди да се използва като като гориво, биодизелът се смества в пропорция 30% спрямо 70% с обикновен дизел – така, както повелява законът във Франция.

През миналата година фермерите от Сент Екуилин са произвели 4 399 галона (16 276 литра) биодизел. На пазара той струва с 20% повече, отколкото дизелът, който фермерите могат да купуват с отстъпка.

В региона на Сент Екуилин вече работят пет малки предприятия, които произвеждат ток от гъшето биогориво. Годишно те създават 360 киловатчаса електричество.

Най-четени