Да изчистим природен парк "Пирин" 27.07 | 07:00

Всяка година сдружение "За Земята" чисти защитени територии

От Деляна Петкова

Започва кампанията за почистването на Национален природен парк "Пирин", съобщиха от екологичното сдружение "За Земята".

За 14-та поредна година еколозите организират подобна акция за защитените територии в България.

Предишните две години усилията им бяха съсредоточени върху Рила. Тази година обаче те се насочват към районите на хижа "Яворов", заслон "Кончето", връх "Вихрен", хижа "Вихрен" и хижа "Синаница".

Участниците ще се установят на лагер около всяка една от базите, откъдето ще извършват почистващи преходи по основните туристически маршрути. До този момент 150 души от цяла България са заявили, че желаят да участват в инициативата.

От 1999 година кампанията на "За Земята" за почистване на защитени територии обхвана всички национални паркове в България, като събраните и извозени извън териториите им отпадъци надхвърлят 60 тона. Почистват се предимно труднодостъпни и алпийски терени.

Всъщност тази акция има и образователен ефект - изгражда култура на уважение към планината и природата и на критично мислене към стила на живот и консумация. Еколозите са категорични, че най-добрият начин да се намалят отпадъците в планините е не само свалянето им на "определените за това места", но и намаляването на генерирането им.

Акцията по почистване на Пирин приключва на 3 август.

Водещи

Най-четени