Дават брадви на депутатите и Борисов 10.04 | 08:31

Поредният протест срещу промените в Закона за горитеще се състои пред Народното събрание

От Ивайло Ачев

Протестно шествие с уникален символичен жест срещу готвените промени в Закона за горите ще проведе природозащитната коалиция "За да остане природа в България", съобщават организаторите.

Шествието ще тръгне от бившия Партиен дом към Народното събрание, а протестиращите ще носят 240 символични брадви, по една за всеки депутат, като брадвите ще бъдат оставени пред сградата на Народното събрание.

"Депутатите са изправени пред символичен избор – или да пресекат корупционните схеми, чрез които ще се застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените промени в Закона за горите”, поясняват от "За да остане природа в България".

Шествието с брадвите ще тръгне от 19:00 часа, а в 10 сутринта природозащитниците символично ще занесат брадва и в Министерския съвет за премиера Бойко Борисов със същото предложение - или да прекъсне корупционните схеми, чрез които ще се застрояват българските гори, или да помогне за изсичането на българската гора, като не спре промените в Закона за горите.

Поправите в Закона за горите вече минаха на второ четене в парламентарната комисия по земеделие и скоро ще влязат в пленарна зала за окончателно гласуване. Освен писти и лифтове, управляващите добавиха дълъг списък от сгради и съоръжения, които ще могат да се строят в горите, без да се изключват от горския фонд. Това значи, че гора "на хартия" вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др, припомнят за пореден път от "За да остане природа в България".

Водещи

Най-четени