Дават милиони за „броене“ на делфини? 30.07 | 15:31

Поръчка на МОСВ буди подозрения за схема с участието на „Зелени Балкани"

От Филипа Тодева

За харч от 3 милиона лева за "броене" на делфини алармират от Националната асоциация "Българско черноморие". Пред iNews Тодор Георгиев от асоциацията заяви, че това ще се случи при съмнителни обстоятелства, като вероятно като изпълнител МОСВ ще избере току-що регистрирано сдружение – обединение "Делфин".

Георгиев каза, че само два дни след като обединението е регистрирано и получава ЕИК, се взема решение на за покана към обединение "Делфин" да сключат направо договор за поръчка. На 15.07.2013 г. е издаден булстатът, а на 17.07.2013 г. излиза решението на Агенцията по околна среда към Министерството на околната среда и водите. 

Откритата процедура по Закона за обществени поръчки е била обявена на 01.03.2013 г., но не се явява нито един кандидат.

Според Георгиев служебното правителство е инициирало действия да се изпрати покана за изпълнение на поръчката към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките. Заради съгласувателни процедури Поканата е изпратена чак на 28 май. Но след това поканата е прекратена без обяснение. Така Българската академия на науките е лишена от възможността да изпълни проекта за 3 млн. лева. 

"На 17 юли е изпратена покана за "Договаряне без обявление” на Обединение "Делфини", което включва "Екологичен център" ЕООД с капитал от 100лв., което е 100% собственост на "Зелени Балкани" и италианската фирма "Тетис, която е изпълнявала проект в Гърция.

Основните мерки за опазването на видовете в Черно море в последните години са по инициатива на научния институт АКОБАМС (със седалище в Монако), един от най-големите защитници на делфините. У нас организациите, работещи по въпроса, са Институтът по рибни ресурси, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Институтът по океанология във Варна. Но нито една от тези организации не е поканена от ведомството", коментират от НА "Българско черноморие".

Оттам поставят и въпроса кои са Обединение "Делфини" и защо печелят договор за 3 000 000 лева два дни след като ги регистрират?

На посочените телефони за контакт на Обединение "Делфини", "Екологичен център" и "Зелени балкани", които имат адрес за кореспонденция гр. Пловдив, ул "Скопие" 1, офис 10, Димитър Попов е управител на повечето фирми около "Зелени Балкани". Като управител на "Зелени Балкани" в АПИС излиза и името на Тома Белев.

Свързахме се с представител на "Зелени Балкани", който потвърди, че само два дни след като обединението е регистрирано и получава ЕИК, се взема решение на за покана към обединение "Делфин" да сключат договора.

Димитър Попов каза пред iNews, че договорът още не е сключен официално. И потвърди, че обединението е било регистрирано действително за участие в този конкурс. Попов обясни, че обединението се е забавило заради неуредени документи на италианския им партньор и заяви, че участието на БАН е било прекратено поради документни неуредици с един от подизпълнителите.

INews изпрати официално запитване по казуса до МОСВ и очаква отговор. Очаква се днес да стане ясно дали обединението ще сключи договор.

Водещи

Най-четени