Дадоха старт на нова програма за енергийна ефективност 25.04 | 20:45

Помагат с европари на българските предприятия да намалят вредните емисии

От Ивелина Георгиева

Правителството стартира Програма за енергийна ефективност и зелена икономика като мярка за решаването на проблема за високата енергоемкост в страната.

Инициативата е част от Оперативна програма "Конкурентоспособност" и съдържа компонент на безвъзмездна финансова помощ със средства от структурните фондове на ЕС в размер до 150 млн. евро, които се управляват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Безвъзмесздната помощ се допълва с още 150 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Българското правителство и ЕБВР обединяват усилията си в подкрепа на повишаване на енергийната ефективност и конкурентността на местните предприятия, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Един от основните приоритети за страната е преходът към икономика с ниско ниво на въглеродни емисии, заяви министърът.

Кредитирането от ЕБВР ще бъде осъществено чрез местни банки-партньори, които ще отпускат заеми на български малки и средни предприятия (МСП) за определени инвестиции в енергоспестяващи технологии, както и в малки проекти за производство на енергия от възобновяеми източници като слънчево-термални системи и термопомпи.

При успешното изпълнение на тези инвестиции предприятията ще получат безвъзмездна помощ, възлизаща на 30-50% от сумата на допустимите проектни разходи.

При реализирането на програмата МИЕТ ще бъде подпомагано от технически консултанти, които ще изпълняват ролите на асистент по проекта и асистент по верификация и ще бъдат финансирани със средства от структурните фондове, поясни министър Добрев.

Програмата е разработена да подпомогне българските предприятия, които да намалят енергийното си потребление и емисиите на въглерод.

Програмата ще бъде достъпна на пазара до края на 2013 г, когато приключва настоящия период за усвояване на средства от структурните фондове на ЕС, каза енергийният министър.

Той прикани предприятията да се възползват от тази схема, докато има налични средства.

От 14 май ще започне получаването на проектните предложения в министерството, а максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 млн. лева.

Водещи

Най-четени