Детска градина пази околната среда 18.05 | 17:19

Тя ще се отоплява на енергия от възобновяеми източници

От Елена Коцева

Първата детска градина в Столичната община, която ще се отоплява чрез енергия от възобновяеми енергоизточници, ще бъде изградена в село Долни Богров.

Процедурата за възлагането на строителството на новото детско заведение ще започне през юни, а ако обществената поръчка протече нормално, договорът ще се сключи през септември.

Детската градина е една от петте в София, които ще се изграждат с общо десет милиона лева, отпуснати от Специализирания общински приватизационен фонд, съобщава БТА.

Поради липсата на топлопровод или газопроводи в селото детската градина ще се отоплява чрез термопомпа, която ще получава топлоенергия от излъчването на почвата.

Инвестицията пза еко система е малко по-голяма от тази за котелна инсталация, но разчетите сочат, че ще се възвърне във времето.

През тази година ще започне изграждането на детска градина в квартал "Люлин", която ще се помещава в съществуващата сграда на зъботехническа лаборатория.

Нова сграда на детска градина ще се строи и в кв. "Надежда", в село Волуяк и в район "Оборище", където ще се разширява съществуваща 60-а детска градина.  

Водещи

Най-четени