Дивата черна слива – скритото богатство на Африка 17.01 | 16:48

От Деляна Петкова

Дивата африканска черна слива (Vitex Doniana) крие голям потенциал за развитието на Африка. Дървото е източник на полезни ядливи плодове, на ценна дървесина, а също така е в помощ на земеделците, които се възползват принципите на агролесовъдството.

Дивата слива е честа гледка в "черната" част на континента. Растението не е култивирано, но може да бъде открито в повечето африкански селища. Проучвания на учените върху ползите от дървото липсват. От своя страна обаче изследователите на африканските племена могат да разкажат много за него.

Плодовете на дървото са дребни, с формата на маслина, вкус на синя слива и аромат, бегло напомнящ на шоколад. В тях се съдържат много витамини – основно А и от семейството на витамин В. От изсушените плодове може да се направи и ободряваща напитка, приличаща на кафе.

Въобще черната слива е приятна закуска. В годините на глад и суша обаче тези плодове са спасителни за африканците, разказва firedoglake.com. Африканските шамани често използват малките плодове за лечение на анемия, тъй като съдържа високи нива на желязо.

 Растението обаче е от полза за развитието и на стопанството. Клоните и листата се използват за хранене на животните през сухия период. Дългите корени на растението образуват джобове с вода под земята и така листата остават зелени по-дълго от тревата, от която зависят животните.

Дървото е ценено и от пчеларите - то цъфти с ароматни бели цветове и привлича пчелите.

Освен всички тези безспорни предимства, африканските органични фермери могат да използват черната слива с огромен успех. Дървото добавя азот към почвата и така я обогатява. Сянката от листата пък пази от изгарящите лъчи на слънцето.

И в заключение – термитите не нападат дивата черна слива. Затова дървото е източник на ценен материал, приличаща малко на тиковата дървесина. От него се правят качествени мебели и плавателни средства.

 

Водещи

Най-четени