Дивечовата популация в България се увеличава 28.05 | 14:42

И при едрия, и при дребния дивеч има подобрение на популацията

От Ивайло Ачев

Дивечовите популации навсякъде в България постепенно нарастват, показват последните данни, съобщени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Едър дивеч

Данните от проведената пролетна таксация сочат, че общата численост на благородния елен възлиза на над 21 000 единици. В сравнение с миналата година увеличението е с 1%. По-голям ръст на запасите има в района на дейност на РДГ – Шумен, където тенденцията от предходните години за увеличаване на запаса се запазва. Като цяло половото съотношение на този вид дивеч в държавните ловностопански райони е 1:1,5 в полза на женските екземпляри.

При елена лопатар увеличението е с 4,5% за тази година и общата му численост възлиза на над 6 500 екземпляра. И при този вид дивеч женските имат превес. Запасът от сърна в страната е над 87 700 екземпляра. За тази година увеличението е 2 072 бр. повече или 2,4%.

Дивата свиня в страната наброява близо 80 000 броя. И при този вид дивеч се констатира повишаване на запаса, който е в рамките на допустимия за страната. Увеличението е с 3,6% спрямо 2011 година.

Броят на муфлоните на българска територия е 4 595, което е с 3,7% по-малко в сравнение с 2011 година. Данните показват, че с близо 1% са се увеличили глухарите през тази година. Като цяло общата численост във всички ловностопански райони сочи относително стабилизиране на запаса.

Зубрите наброяват 25 животни, което е с 6 повече спрямо миналата гоодина. Този вид дивеч се стопаниства единствено в района на Държавно ловно стопанство - Воден. Само в района на Държавно ловно стопанство – Витиня се срещат тибетски якове. Числеността им е 18 екземпляра - същата като през миналата година.

Дребен дивеч

Въпреки тежката и продължителна зима, популацията от дребен дивеч показва бавен, но стабилен растеж, особено в районите, стопанисвани от ловните дружинки. Този факт се дължи на ежегодното разселване на фермено произведени птици.

Най-голямо увеличение се наблюдава при фазана – с 8,5%. При яребицата и кеклика ръст има над 2%. Запасите от фазан, яребица и кеклик са съответно: 139 577 броя, 309 404 броя и 22 860 броя.

При хищниците се наблюдава също тенденция на увеличаване. Към април тази година броят на вълците е 2 240 животни, което със 7,5% повече, отколкото през 2011 година. Броят на чакалите е 41 345. В сравнение с миналата година увеличението им е с 2 002 броя, което е сравнително малко спрямо предходни години. Единствено при лисицата се наблюдава спад на популацията от 2,7%. 

Водещи

Най-четени