Дивите животни пред изчезване? 30.09 | 11:11

Наблюдава се драстичен спад в популациите им

От Цанка Донкова

Няма по-приятно нещо, когато сте сред двата природа, от това да срещнете някои от обитателите ѝ. Възможно е обаче в бъдеще никога повече да не преживеем такава среща, тъй като дивите животни са пред изчезване.

Оказва се, че популациите на около 3000 животински видове в дивата природа са намалели с над 50 процента през последните няколко десетилетия. Това сочи ново проучване на природозащитна организация, цитирано от Reuters.

Проучването показва, че популациите на риба, птици, бозайници, земноводни и влечуги са намалели с 52% в периода 1970-2010 г. - далеч по-бързо отколкото в предвижданията. Най-тежко е положението при сладководните обитатели - 76%, докато при морските и сухоземните видове спадът е от по 39%.

Организацията в голяма степен вини човешкото вмешателство в природата за наблюдавания драстичен спад. Ловът, риболовът и влошаването на естествените хабитати са посочени като главни заплахи за дивите животни по света. Други основни фактори за негативната тенденция са глобалното затопляне, инвазивните видове, замърсяването и болестите.

"Все още има надежда", смята Кен Норис, научен директор на Лондонската зоологическа общност. По думите му опазването на природата изисква съсредоточени действия, политическа воля и подкрепа от бизнеса, допълва БТА.

Водещи

Най-четени