Днес е Световният ден на водата 22.03 | 07:00

Инициативата се поражда през 1992 г. на конференцията в Рио де Женейро

От iNews.bg

До 2025 година 1.8 млрд. души по света ще живеят в регион без никаква вода, а 2/3 от световното население ще страда от нарушения на доставките на вода.

Това предупреждава доклад на Агенцията по изхранване и селско стопанство (FAO) към ООН. Поводът е Световният ден на водата, който отбелязваме днес, на 22 март.

Залесяването и пестенето на водните ресурси могат да се окажат спасителни за доставката на питейна вода до милиони хора в големите мегаполиси, се казва още в доклада на агенцията. "Горите са част от природната инфраструктура във всяка държава и са от ключово значение за водния цикъл", коментира Еуардо Рохас-Бриалес, зам.-генерален директор на горския департамент в FAO.

Горите намаляват ефектите от наводненията, предпазват от ерозията на почвите и регулират водния баланс, допълва още той.

Повечето екологични организации вече разглеждат проблема за обезлесяването и достъпа до питейна вода заедно.

2011 е Международната година на гората, напомнят още от FAO. Това дава възможност да бъде обърнато внимание на връзката – вода – почва – гори, която директно се отнася до качеството на живота на хората по света.

Водата не достига в някои страни от ЕС, причините са ограничени водни ресурси, голямото потребление и малко валежи през годината. Това пък се казва в последния доклад на Европейската комисия.

Сред държавите, които отчитат недостиг на вода, са Чехия, Кипър и Малта. Пет държави – Франция, Испания, Португалия, Унгария и Великобритания, пък отчитат по-малко валежи, а в четири държави от общността – Франция, Холандия, Швеция и Румъния, има недостиг на вода в ограничени региони.

Не само страните от Средиземноморието се оплакват от липсата на вода, показват още данните на последния доклад на Комисията.

Какви са основните препоръки – необходимо е по-добро управление на водните ресурси в общността. През юни 2010 година Съветът на министрите по околна среда в общността обяви, че липсата на достатъчно вода в някои части от ЕС може да се окаже много сериозен проблем. Тогава министрите настояха за бързи действия, които да подобрят начина, по който ползваме водните ресурси.

Данните днес показват, че много държави са взели под внимание тези предупреждения и са приели действия относно цените на водата, по-доброто управление и ефективното използване на водните ресурси. Необходими са обаче още действия - що се отнася до използването на вода в сградите, например.

Световният ден на водата е посветен на въпросите, свързани с въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и природните бедствия, оказват върху градските водни системи.

Темата тази година "Вода за градовете: отговор на предизвикателствата в градовете” има за цел да насърчи правителства, организации, общини и частни лица да се включат активно в посрещането на предизвикателствата в областта на управлението на водите в градовете.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации "Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Целта на Световния ден на водата през 2011 г. е да фокусира вниманието на международната общественост върху въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и несигурността, причинена от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия, оказват върху градските водни системи.

Ключовите въпроси обхващат темите за нарастващата потребност от вода за градовете и канализация, увеличаване на замърсяването от битови и промишлени отпадъци, изменението на климата и неговите непредвидени рискове и предизвикателства, свръхексплоатация на наличните водни ресурси, по-добро фокусиране върху бедното градско население.

По повод Световният ден на водата се организира национален форум "Климатичните предизвикателства пред управлението на водите и земеделието в България”.

Във форума участие ще вземат министрите по околна среда и водите Нона Караджова и на земеделието Мирослав Найденов, заедно с ръководителя на Представителството на ЕК в България Зинаида Златанова, генералния директор на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН доц. д-р Георги Корчев.

Форумът се провежда и по повод Световния ден на метеорологията 23 март с идеята да представи мястото на България в общоевропейския процес на адаптация на икономиката към климатичните промени. За участие в дискусиите са поканени представители на науката, държавните институции, браншовите организации в двата сектора, бизнеса, националното сдружение на общините. Специален гост ще бъде акад. Никола Съботинов, председател на БАН.

Водещи

Най-четени