До 15 септември е срокът за участие в „Училища за жива планета” 02.09 | 12:54

Конкурсът се организира от WWF и фондация "Ерсте" за четвърти път

От Андриян Георгиев

До 15 септември е срокът, в който ученици между 12 и 16 години могат да кандидатстват за четвъртото издание на международния природозащитен конкурс "Европейски училища за жива планета”, който се организира от Международната природозащитна организация WWF и австрийската фондация "Ерсте".

Ученици от 11 страни, между които и България, са поканени да представят проекти в сферата на опазването на природата. Основните теми са "Екологичен отпечатък”, "Живи реки” и "Активна гражданска позиция”. Най-добрите идеи ще бъдат оповестени на заключително събитие през юни 2012 г. в Румъния. Победителите печелят една седмица в природозащитен лагер в северната ни съседка през есента догодина, съобщават от WWF-България.

"С проекта "Европейски училища за жива планета” ние искаме да дадем възможност на младите хора да бъдат активни по отношение на опазването на околната среда и да управляват бъдещето си”, каза Барбара Таушер, директор на образователната програма на WWF в региона.

"Идеята ни е да предоставим шанс на младежи от целия свят, които имат положително отношение към опазването на околната среда, да се срещнат. Дългосрочната ни цел е да създадем международна мрежа от хора, които са активни по отношение на опазването на природата, допълни тя.

Училищното екосъстезание стартира с едноседмичен семинар за устойчиво развитие, на който експерти от WWF ще представят пред класовете и техните учители проектните теми "Екологичен отпечатък – глобални ефекти на потреблението”, "Дунав – европейската река на живота” и "Активна гражданска позиция: да мобилизираме и мотивираме останалите”. На семинара ще бъдат поканени по трима ученици и трима учители от 11-те страни участници.

В програмата са включени още сесии по управление на проекти, тийм билдинг и връзки с обществеността.

До края на учебната година учениците ще имат възможност да развият своите проекти. Конкурсът не предвижда ограничение по отношение на форматите: те могат да бъдат от улични представления до изложби и дейности в училищата.

Развитието на природозащитните проекти може да бъде наблюдавано на http://schools.foralivingplanet.eu. Там класовете ще поддържат дневници на проекта и ще обменят мнения.

През юни 2012 г. учениците и учителите ще се срещнат в Румъния, за да представят своите проекти, след които ще бъдат избрани четирима победители.

Участието в конкурса е безплатно, а кандидатите ще получат финансова подкрепа за осъщетвяването на проектите си. Документите трябва да бъдат попълнени на английски език.

Водещи

Най-четени