До 2020 г. 20% от винарните в Нова Зеландия ще бъдат органични 19.01 | 12:46

4,5% от лозовите насаждения в страната се отглеждат с органични техники

От Деляна Петкова

Органичните производители от Нова Зеландия имат нова амбициозна цел – до 2020 година 20% от винарните в Нова Зеландия трябва да имат сертификат за органично или биодинамично производство.

"Това ще бъде огромна крачка към подкрепа на нашия образ по света", коментират от организацията на органичните винопроизводители в страната (OWNZ). В OWNZ членуват 140 винари, а целта й е да популяризира органичното производство.

Органичното движение в Нова Зеландия се активизира през последните години, разказва TiZwine.com. В страната площите със органични сертификати, на които се отглеждат лозя, се увеличават три път само за три години - или около 1 500 хектара лозя, което представлява 4,5% от общите площи на винарните в страната.

Това, което прави впечатление, е че не само малките семейни винарни се обръщат към органичното производство. От тези методи започват да се интересуват водещите производители и много скоро Нова Зеландия наистина ще успее да изгради имидж на държава с отлични органични вина.

Органичните методи не допускат никакви пестициди, хербициди и химически торове. Производителите трябва да използват само природни средства. Много фермери коментират, че това отново ги доближава да земята, а за насажденията се полагат много повече грижи.

През 1984 година смятаха винарите, които се занимаваха с органично производство, за луди. Само 28 години бяха нужни, за да разберем, че те са прави, с усмивка коментира Джеймс Милтън.

Той е един от пионерите на органичното винопроизводство в страната. През 2009 година неговата винарна получи една от най-големите винени награди в Нова Зеландия – Air New Zealand.

Водещи

Най-четени