До 2020 г. трябва да рециклираме най-малко 50% от отпадъците 29.06 | 18:59

Това предвижда проект на закон за управление на отпадъците, приет от правителството

От Деляна Петкова

Министерският съвет прие проект на закон за управление на отпадъците, с който се въвежда изискването до 2020 г. България да достигне ниво на рециклиране на отпадъците не по-малко от 50%, пише БТА.

Съобщението е направено от министъра на околната среда и водите Нона Караджова на пресконференция след заседанието на кабинета, уточняват от агенцията.

Министър Караджова отбеляза, че се въвеждат и изисквания за оползотворяване на биоразградимите отпадъци. Общините, които изпълнят поетапно целите, ще получат облекчения. Това е изключителен стимул за тях и се надяваме целите да бъдат изпълнени, отбеляза министърът.

Въвеждат се също цели за оползотворяване на строителни отпадъци. Изискванията са към 2020 г. рециклирането да бъде 70% от тези отпадъци.

По отношение на отпадъците от черни и цветни метали се въвеждат още ограничения, към промените направени в закона в началото на тази година. За да се преустановят кражбите на важна инфраструктура се допълва изискване за безкасово заплащане по цялата верига на търговията с тези метали.

Най-четени