До 3 бона глоба за плаж върху дюни 21.02 | 10:30

Нови глоби за туристите през летния сезон предвиждат промени в Закона за Черноморското крайбрежие, одобрен на вчерашното правителствено заседание

От iNews

Нови глоби за туристите през новия летен сезон предвиждат промени в Закона за Черноморското крайбрежие, одобрен на вчерашното правителствено заседание. Летовниците ще бъдат наказвани, ако плажуват върху дюни - поставят върху тях чадър, кърпа или директно паркират автомобила си върху пясъчния хълм. Промените са прелюбопитни на фона на нестихващите скандали, свързани с леенето на бетон по плажните ивици. Поправките в закона бяха предложени още миналата година, но след многократни корекции и обсъждания едва сега стигнаха до Министерския съвет, пише "Сега"-

Поставянето на чадъри, хавлии и други плажни принадлежности върху морските дюни ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. Глобите важат и за спиране на превозни средства, ремаркета и полуремаркета, кемпери и каравани върху дюните. А при повторно нарушение наказанието ще е в размер от 3000 лв. до 7000 лв. или с имуществена санкция от 5000 лв. до 25 000 лв., предвиждат промените.

От същия праг като за хавлиите тръгват и наказанията за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения като барове, кафенета и др. В такива случаи е предвидено наказание от 1000 лв. до 5000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 10 000 лв., като при повторно нарушение санкциите са двойни. От 2000 до 6000 лв. стига глобата, ако бъде ограничен достъпът до плажовете за хората или се слагат такси за това. До 5000 лева може да стигне глобата за собственик, който спира пешеходния достъп до морето със заграждения.

От мотивите на туристическото министерство става ясно, че идеята е морските плажове да се групират, за да се създадат възможности за ползването им и удовлетворяване нуждите на различните потребители при различни видове туристически услуги. Целта е да се намали броят на неохраняемите плажове, като се създадат условия за повишаване на интереса към тях от страна на потенциалните концесионери или наематели.

За разлика от обикновения гражданин, който скоро ще бъде преследван за една хавлия, инвеститорите на последните строежи в защитени зони по морето нямат причини за безпокойство. И вчера министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че за последните случаи от тази зима нищо не може да се направи, тъй като става въпрос за заварени обекти. Строежите били разрешени преди 2008 г., откогато действа Законът за Черноморското крайбрежие. Освен това били в частни имоти, а когато законът е спазен, нямало как да се спре строителството.

ОТЛИВ

Предварителните резервации за почивки значително се топят. След като преди дни стана ясно, че ранните записвания на руски туристи са намалели с 25%, сега Ангелкова обяви още тревожни данни. Пред Нова телевизия тя съобщи, че има отлив между 30 и 40% на ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години. Не е ясно на какво се базира тази статистика. В отговор на въпрос дали намалението е резултат от акциите на бившия вицепремиер Валери Симеонов срещу шума по морето миналото лято, Ангелкова каза, че не може да обясни каква е причината, но добави, че "всеки един скандал оказва влияние". Симеонов и Ангелкова бяха в остър конфликт за проверките по морето.

Водещи

Най-четени