До няколко години у нас ще има още 100 пречиствателни станции 06.01 | 19:20

Днес (6 януари) беше открита нова станция за отпадни води в Търговище

От Деляна Петкова

До края на програмния период (до края на 2013 година) в страната ще бъдат изградени 100 пречиствателни станции. Това коментира в Търговище зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Василева допълни, че по програма ИСПА до момента са усвоени 850 млн. лв. за изграждане на 15 пречиствателни станции у нас.

Правителството продължава да работи и по ОП "Околна среда", откъдето също идват средства за пречиствателните станции. Общо от двете програми сумите възлизат на 1,2 млрд. лева

"За две години управление имаме усвоен 3 млрд. лева в пречиствателни станции, пътища, инфраструктура", коментира Бойко Борисов. Той не пропусна да се сравни с предишното правителство и заяви, че сега "работим 20 пъти по-добре по усвояването на средствата от европейските фондове".

В изграждането на пречиствателната станция в Търговище са вложени 15,23 млн. евро. Финансирането по програма ИСПА е 75 процента, а 25 на сто идва от националния бюджет. Станцията е с модерен дизайн и основните ѝ компоненти са напълно автоматизирани.

Тя ще обслужва повече от 62 хил. жители, както и промишлената зона на областния град.

Най-четени