Добивът на нефт и газ с фракинг водел до земетресения 11.03 | 10:55

Геолози в САЩ били притискани да мълчат по въпроса

От iNews.bg

Засилената сеизмична активност в щата Оклахома, САЩ, силно притеснила учените от геоложкото общество OGS при университета на Оклахома, които се заели да проучат има ли връзка между сеизмичната активност и добива на газ и нефт с хидравлично разбиване (фракинг).

В този регион подземни трусове със сила 3 по Рихтер се наблюдават средно два пъти дневно.

В началото OGS не публикувало резултатите от своето изследване, опасявайки се от натиск от страна на нефтената промишленост. След това OGS съвместно с Американското геоложко общество (USGS) публикувало доклад през октомври 2013 г.

От него ставало ясно, че отпадъчните води може да са един от факторите, засилващи сеизмичната активност. Твърдението предизвикало недоволството на чиновниците от нефтената промишленост, се казва в статия, публикувана в сп. Energy Wire.

След това в редакцията на изданието били получени писма, свидетелстващи, че върху геоложкото общество в Оклахома е оказван натиск. Учените не трябвало да споменават, че голяма част от земетресенията се предизвикват от човека. Затова дълго време геолозите мълчали, макар да го знаели още от 2010 година.

Кой и как е оказвал натиск върху геолозите, научете тук.

Водещи

Най-четени