Добрич и Констанца инвестират над 1,4 млн. евро в зоопаркове 13.09 | 17:26

В Добрич върху площ от 6 декара ще бъде изградено обиталище за мечки

От Андриян Георгиев

Повече от 1,434 млн. евро ще бъдат вложени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич и в Музейния комплекс за наука и природа в Констанца, Румъния, по съвместен проект за подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион.

Вече е подготвен работен проект за предстоящите строителни работи в двата зоопарка.

В центъра в Добрич върху площ от 6 декара ще бъде изградено обиталище за мечки при условия, максимално близки до  естествената среда, посочи авторът на проекта архитект Красимир Пампоров. Той допълни, че до октомври 2012 г. трябва да бъдат изградени и езеро за фламинго, волиери за декоративни птици - пауни, фазани, папагали, ветеринарна лечебница и стопанска сграда.

Сред новите атракции в зоологическата градина ще бъде и лабиринт от храсти.

Това съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, цитирана от БТА, при представяне на започналите общи дейности по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013 г.

В рамките на проекта в музейния комплекс в Констанца ще бъде изграден подслон за водоплаващи птици от делтата на Дунав, ще бъдат построени и къщички за щрауси, коне, елени, сърни и муфлони, заяви директорът на зоопарка Адриан Михай Минастиреану.

Двете зоологически градини ще имат нови информационни центрове и ще популяризират общи туристически продукти.

Със средства по проекта ще бъде закупен микробус за посетители на двата зоопарка, в които всяка година гостуват над 1 млн. туристи, каза директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Севдалина Венкова. По думите ѝ целта е да бъдат привлечени повече туристи от ваканционните селища по  Северното Черноморие. 

Водещи

Най-четени