Догодина няма да се лови атлантическа треска на запад от Шотландия 27.09 | 17:16

ЕК публикува допустимите количества на риболова, като цяло сумарният улов е с 11% по-малък в сравнение с тази година

От Деляна Петкова

Европейската комисия (ЕК)  представи първото си предложение за квотите за риболов за определени запаси в Атлантическия океан и в Северно море през 2012 година.

Предложението е да бъдат увеличени квотите за девет вида - някои запаси на атлантическа треска, морски дявол, херинга, пикша, мерлуза, морски език, мегрим и норвежки омар. За 53 морски видове обаче ще има намаление на допустимото количество на улова.

На запад от Шотландия, както и в Ирландско море и в Категат няма да се лови атлантическа треска. Причината е лошото състояние на запасите в тези басейни.

Предложените промени означават намаление на сумарния общия улов (по тегло) с 11% в сравнение с 2011 г.

Предложените ограничения за улова се основават на научните становища на Международния съвет за изследване на морето (ICES) и на Научно-техническия и икономически комитет по рибарство (НТИКР). Те определят равнището на общия допустим улов и на риболовното усилие за рибните запаси, стопанисвани изцяло от ЕС, а не съвместно с трети държави. 

Крайната цел на Комисията е към 2015 г. риболовът за всички запаси да се осъществява на устойчиво равнище — т.нар. максимално устойчив добив.

Водещи

Най-четени