Докъде води глобалното затопляне и защо нищо добро не ни чака 19.05 | 20:59

Високите температури на океанските води ще водят до все повече урагани

От Филипа Тодева

Високите океански температури занапред ще захранват интензитета на ураганите за сметка на общия брой на бурите, се казва в ново проучване, публикувано днес в Nature Climate Change.

През последното десетилетие, изследвания анализират до втръсване как по-високите температури могат да променят годишния брой на ураганите или техния интензитет. На теория хипотезата на възникване на ураганите винаги е била проста – тропическите циклони се подхранват от топлите океански повърхностни води, следователно по-топлите океани би трябвало да захранват по-силни урагани.

На практика обаче връзката между ураганите и климатичните промени се явява костелив орех, поради една проста причина – човечеството все още не разполагаме с достатъчно години събирана добра историческа информация, за да предвидим как силата или цикличността им може да се промени в условията на нашето все по-горещо бъдеще.

Затова изследователите от Щатския университет във Флорида са решили да обърнат разговора в друга посока. Вместо да изследват как се променят броят на ураганите или тяхната интензивност, те изследват как връзката между честотата и интензитета може да се промени вследствие на по-високите температури.

Изводът е, че по-високите температури причиняват повече урагани за сметка на общия брой на бурите. От 1984 година и зората на сателитната ера силата на ураганите, измерена чрез скоростта на вятъра, се е увеличила с около 4,8 километра в час, но имаше 6 пъти по-малко циклони.

Водещи

Най-четени