Дърбан – надеждата за спасение на климатичното споразумение 28.11 | 10:50

Все още има шанс да избегнем мрачните прогнози, но възможностите се изчерпват, коментират експерти

От iNews.bg

През следващите 40 години емисиите парникови газове ще се удвоят. Това означава, че средната температура на Земята ще се повиши с между 3 и 6 градуса по Целзий до края на века, независимо какво правят правителствата.

Анализите са част от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той чертае доста мрачна картина за бъдещето на планетата, ако не бъдат взети мерки навреме. Като пример от организацията дават политиката да бъде въведен микс от източници на енергия. Без нея делът на твърдите горива в производството до 2050 година ще бъде 85 на сто, което означава и много по-голямо замърсяване.

Все още има шанс да бъдат избегнати мрачните прогнози за 2050 година. Възможностите обаче бързо се изчерпват, предупреждава още докладът на ОИСР.

В опит да се възползват от една от тези възможности световните лидери ще се съберат на срещата на ООН за климата, която тази година се провежда в южноафриканския град Дърбан. Една от целите на делегатите е да постигнат удължаване на Протокола от Киото, както и одобрение на постигнатото по време на срещата в Канкун през миналата година. Тогава страните се споразумяха да създадат "Зелен фонд" в помощ на развиващите се държави.

Средствата събрани там трябва да помогнат да се използват за мерки за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Очакванията са в Дърбан да се съберат 24 хил. делегати, сред които представители на правителствата, на агенциите на ООН и неправителствени организации. Над 3,2 хил. са представителите на медиите, акредитирани да отразят това събитие.

Събитието продължава до 9 декември.

Водещи