ЕК подкани Италия да реши кризата с боклука в Кампаня 28.06 | 19:31

Срещу страната има наказателна процедура във връзка с този проблем

От iNews.bg

Комисарят по околната среда на ЕС Янез Поточник се обърна със специално изявление към властите в Италия и ги призова за бързо решаване на кризата с боклука в областта Кампаня. "Почти никакъв прогрес няма с тази ситуация от 2007 г., когато Европейската комисия (ЕК) отвори наказателна процедура срещу Италия", коментира той.

Припомняме ви, че ЕК изпрати Рим в Европейския съд заради неизпълнение на задълженията по законодателството за управлението на отпадъците в Неапол и областта Кампаня.

На 4 март 2010 г. съдът се произнесе, че Италия нарушава правилата, тъй като в областта не са изградени нужните инсталации за преработка на боклука. Това застрашава здравето и живота на хората и е заплаха за околната среда, коментира днес Поточник.

"Окуражен съм, че сред ангажиментите на новия кмет на Неапол са търсене на решение на проблема със събирането на отпадъци и ЕК ще си сътрудничи с италианските власти за намиране на решение в полза на жителите на града", допълни още комисарят.

Истинското подобрение обаче ще трябва да бъде отбелязано и потвърдено именно от гражданите. Ако такова липсва, ЕК ще продължи да налага наказания на Италия, включително и финансови, каквато е присъдата на Европейския съд.

Водещи

Най-четени